Laddar...

Om oss. Av oss. För oss?

Journalister som beskriver journalismens särställning i samhället. Politiker om politik. Idrottsledare om idrott. För att bara nämna några exempel. Alla är med viss rätt övertygade om just deras professions särställning i samhället och livet. Knappt något får så mycket media som när en (1) journalist utsätts för ett brott. Aldrig blir politiker mer engagerade än när just deras tillvaro ifrågasätts eller motarbetas. Och så idrotten, detta universella mirakelmedel som botar integrationsproblem, diabetes typ 2 och brister i demokratin.

I sak har de naturligtvis rätt. En kritisk och grävande journalistkår är ett fundament för en väl fungerande demokrati, politiker är självklart systemets främsta företrädare och idrotten har dokumenterade positiva effekter på allt från hälsa till gemenskap.

Precis som med det mesta i livet, blir det bättre när andra pratar om mig än när jag gör det själv. Skillnaden mellan självgodhet och beundran ligger många gånger inte i orden utan i ur vems mun de kommer. Samma gäller skillnaden mellan känslan av ett bevarande av egen makt och ett förtroende för dess mening. Eller rollens och personens betydelse.

Samma sak hörs många gånger när folk från branschen pratar om reklamens betydelse. Utan den stannar världen. Utan den stannar… well, stannar branschen!

Om det så bara fanns en utomstående på hundra branschföreträdare som någon gång skulle tala om oss och vår betydelse, tänk vad starkt det skulle vara. Men det är rätt så tyst. Vad kan det betyda?

//Johan Skogh

Tillbaka